Již tomu bude rok, co jsme si psali o vývoji piva v České republice z roku 2013. O pivu, jež tvoří naše kulturní dědictví a stalo se naši ikonou. Ve své zprávě Český Svaz Pivovarů a Sladoven uvádí, že v roce 2014 pro on-trade (restaurace) naštěstí nedošlo ke zhoršení, ale jen stagnaci. Ten samý vývoj byl také v off-trade (maloobchod) viz graf níže. Spotřeba piva na obyvatele se tak ustálila na 144 litrech na osobu.
Stále přetrvává stav, kdy se zákazník rozhoduje, zda si koupí levnější pivo v supermarketu nebo půjde do restaurace na dražší, ale z našeho pohledu kvalitnější pivo spojené s poskytnutým servisem. Protože jak již všichni víme, správně ošetřené a načepované pivo v orosené sklenici je to, co pivo dělá pivem a tvoří právě jeho kulturu.
Svaz také upozorňuje na to, že v pivovarnickém oboru panují obavy z důsledku vládních opatření, které na restaurace pravděpodobně dopadnou v roce 2016. Podle krizových scénářů třetina hospod ukončí svoji činnost, což by ovlivnilo i prodej piva. Doufejme, že se tyto scénáře nevyplní.
Zároveň můžeme tvrdit, že i tento negativní krok vlády můžeme brát jako výzvu, neboť jak mnohokrát historie potvrdila, zůstanou jen ti nejlepší. Tedy na našem trhu pohostinství, a to ti s tou nejochotnější obsluhou, která skutečně umí prodávat ty nejkvalitnější pokrmy a nápoje a to s nejmenšími náklady a v co nejhezčím prostředí.
Mezi zajímavé grafy bychom zařadili vývoj podílu spotřeby piva podle druhů v tuzemsku, kde je patrná jasně stoupající tendence spotřeby piva typu ležák oproti výčepnímu pivu (posun z kvantity ke kvalitě).
A jako poslední zajímavý graf zařazujeme meziroční index spotřeby piva v ČR dle obalů, který vypovídá o preferencích zákazníků.
Doufejme, a my to i očekáváme, že se v roce 2015 spotřeba piva opět trochu zvýší. Třeba díky MS v hokeji a nebo zákazníkům, co preferují kvalitně načepované pivo z rukou výčepního s přáteli v restauraci, než o samotě doma z PET láhve u televize.
Celková zpráva:
http://www.ceske-pivo.cz/produkce-piva-v-cesku-vloni-mirne-rostla-hnana-predevsim-exportem-0
Stále vyšší spotřebu piva ve vaší provozovně přeje
Tým 100PROgastro s.r.o.