Seriózní článek o jedné z nejdůležitější místnosti podniku 🙂
Toalety jsou vizitkou podniku, můžete si myslet, že máte krásnou restauraci, ale pokud vaše toalety nebudou odpovídat typu restaurace, budou špinavé a opotřebované, hosté vás podle toho ohodnotí.
Toalety jsou dle předpisu povinnou výbavou každého stravovacího zařízení. Stavební podmínky pro prostor: dostatečné osvětlení, účinný systém přirozeného nebo nuceného větrání, umyvadlo, zásobníky papírových utěrek či osoušeče rukou, hygienický prostředek na mytí. Podle kapacity podniku je stanoven i počet, pro ženy jedna záchodová mísa na 10 žen, pro každých dalších 20 žen jedna další zachovává mísa. Pro muže se požaduje jedna záchodová mísa a jedno pisoárové stání nebo mušle na 10 mužů, pro každých dalších 40 mužů jedna další záchodová mísa a jedno pisoárové stání nebo mušle. Navíc ve stavbě, ve které je hygienické zařízení určené pro užívání veřejností, musí být v každém tomto zařízení nejméně jedna kabina WC v oddělení pro muže a nejméně jedna kabina WC v oddělení pro ženy řešena jako bezbariérová pro lidi se sníženou schopností pohybu a orientace.
Čistota především! Vaše toalety můžou být designově „vymazlené“, ale pokud nebudou dostatečně čisté, hosté si často vytvoří asociaci, že „když takhle vypadají toalety, jak to musí vypadat teprve v kuchyni“. Uvědomte si, že je to vizitka vašeho podniku. Věnujte úklidu toalet pozornost, před otvírací dobou zkontrolujte, zda je všech funkční a zda jsou doplněné veškeré hygienické prostředky a to samé provádějte zejména v průběhu provozu vaši restaurace. Doporučujeme toto dát do check plánu vašeho personálu. Pokud nebudou toalety zářit čistotou, jsou veškeré investice do jejich designu zbytečné – dobrou vizitkou v očích hosta stejně nebudou.
Dle amerického průzkumu výrobce hygienických papírů SCA Tissue North America, který si zpracoval průzkum o tom, co lidem nejvíce vadí na toaletách v restauracích: Třetina dotazovaných uvedla, že se už nikdy nevrátí do restaurace, kde byly velmi špinavé záchody a 88% respondentů si myslí, že čistota záchodů ukazuje na to, jaká je úroveň čistoty restaurace a kuchyně. Čistota záchodů je tak stejně důležitá jako kvalita podávaného jídla. 42% respondentů uvedlo, že používá na záchodě toaletní papír či papírové ručníky k tomu, aby se na záchodě ničeho přímo nedotkli, jelikož se štítí. Průzkum se účastnilo 2 175 dospělých návštěvníků amerických restaurací.
Co vadí nejvíce lidem na záchodech v restauracích? /seřazeno dle amerického výzkumu/
přetékající špinavý záchod
zápach na záchodě
kluzká špinavá podlaha na záchodě
špinavé dveře od záchodu
špinavé umyvadlo na záchodě
nedostatek toaletního papíru
přeplněný odpadkový koš na záchodě
nedostatek tekutého mýdla na záchodě
nefunguje držák toaletního papíru
v restauraci není k dispozici personál, kterému by si mohli na výše uvedené problémy postěžovat
Za jen a jen čisté toalety, tým expertů 100PROgastro, s.r.o.