Podívejme se na to, co dnes potřebujeme k tomu, abychom otevřeli gastronomickou provozovnu.
V prvé řadě u pohostinství se jedná o živnost ohlašovací – řemeslnou a podnikatel musí vlastnit živnostenský list. K získání živnostenského listu musí splňovat následující podmínky – 18 let, bezúhonnost, nemít nesplacené závazky vůči finančnímu úřadu nebo sociální, zdravotní pojištění, musí být odborně způsobilý a vlastnit zdravotní průkaz.
Odborná způsobilost se prokazuje různými způsoby: výučním listem v oboru kuchař, číšník, maturitním vysvědčením, doklady o vysokoškolském vzdělání v oboru nebo jiný doklad o vzdělání se zaměřením na gastronomii nebo hotelnictví. V případě, že vám chybí náležité vzdělání v oboru, ale máte minimálně 6ti letou praxi, je i to dostačující.
Pokud nejste odborně způsobilá osoba ve výše uvedených bodech, potřebujete k získání živnosti tzv. oprávněnou osobu, která náležité podmínky splňuje a vaše podnikání zaštítí.
Přesné podmínky k prokázání odborné způsobilost jsou uvedeny v § 21 a 22 Živnostenského zákona.
Poté, co vlastníme živnostenské oprávnění, musíme splnit podmínky k tomu, abychom mohli vůbec podnikat. Prostor vaší budoucí provozovny musí být zkolaudován k tomu účelu, který chceme provozovat. Dále je nutné si zjistit, zda nejsou žádné závazky k dodavatelům od minulého provozovatele, např. finanční dotace od pivovaru, leasing na gastro zařízení nebo jiné závazkové smlouvy podmíněné množstvím odběru apod. Zde pozor, aby jste nepřevzali závazky, které by vaše podnikání hned na začátku omezily. Dále je nutné mít vyjádření hygieniků, hasičů, bezpečnosti práce a případně dalších orgánu např. památkářů.
Tato povolení lze získat vždy na příslušném úřadě, pod které spadáte: městský úřadu (odbor výstavby), hygienické stanice, inspektorát bezpečnosti práce a hasičský záchranný sboru.
Hygienické požadavky a normy o Nařízeních Evropského společenství můžete najít v jednotlivých zákonech. Upozorňuji, že každý úřad má jiné požadavky a představy, přestože zákony jsou všude stejné. Je tedy lépe před otevřením vašeho provozu projednat podmínky s daným úřadem.
Seznam zákonů vztahujících se k různým typům gastro provozoven:
Hygiena
- Zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, v platném znění
- Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin
- Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004 stanovující zvláštní hygienické předpisy pro potraviny živočišného původu
- Nařízení Komise (ES) č. 2073/2005 o mikrobiologických kritériích pro potraviny
- Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 o hygieně potravin
- Vyhláška č. 137/2004 Sb. o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných, v platném znění
- Vyhláška č. 366/2005 Sb. o požadavcích vztahujících se na některé zmrazené potraviny, v platném znění
- Vyhláška č. 490/2000 Sb. o rozsahu znalostí a dalších podmínkách k získání odborné způsobilosti v některých oborech ochrany veřejného zdraví, v platném znění
- Nařízení vlády č. 98/2005 Sb., kterým se stanoví systém rychlého varování o vzniku rizika ohrožení zdraví lidí z potravin a krmiv
Provoz
- BOZP 309/2006 Sb.
- Výtahy ČSN 81-72(274003)
- El. revize ČSN 331610, 331600
- Hromosvody ČSN 62305
- PO ČSN 133/1985
- Plyn ČSN 38 64441
Výstavba a rekonstrukce
- ČSN 73 4108 Hygienická zařízení a šatny
- pracovní prostředí NV 361/2007 Sb., podmínky ochrany zdraví při práci
- NV č. 361/2007 Sb., hygienické požadavky na prostory pro výchovu a vzdělávání dětí
- vyhl. č. 268/2009 Sb., o technických požadavcích na stavby
- vyhl. č. 238/2011 Sb., o stanovení hygienických požadavků na koupaliště, sauny
- ČSN 12464-1, Světlo a osvětlení
- Vyhláška č. 306/2012 Sb., o podmínkách předcházení vzniku a šíření infekčních onemocnění a o hygienických požadavcích na provoz zdravotnických zařízení a ústavů sociální péče
- Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
- Vyhláška č. 62/2013 Sb., o dokumentaci staveb
- Vyhláška č. 63/2013 Sb., o podrobnější úpravě územního řízení, veřejnoprávní smlouvy a územního opatření
- zákon č. 183/2006 Sb., stavební zákon
- zákon č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií
- zákon č. 458/2000 Sb., energetický zákon
- zákon č. 165/2012 Sb., o podporovaných zdrojích energie a o změně některých zákonů
- vyhláška č. 276/2007 Sb., o kontrole účinnosti kotlů
- vyhláška č. 277/2007 Sb., o kontrole klimatizačních systémů
- vyhláška č. 194/2007 Sb., pravidla pro vytápění a dodávku teplé vody a měrné ukaz. spotřeby
- vyhláška č. 480/2012 Sb., o energetickém auditu a energetickém posudku
Upozorňuji, že všechny výše uvedené podklady je nutné ověřit z důvodu toho, že turbulentní změny našich zákonů jsou často velice rychlé.