Užitečný občasník 100PROgastro pro majitele a manažery gastro podniků.
“Témata budou různá, jmenovatel jediný – Vaše cesta k vyšší prosperitě.”
Říkáte, že to není Váš případ? Dobrá, podívejte se právě teď do odpadků v kuchyni Vaší restaurace. Co tam vidíte? Odřezky? Maso? Zeleninu a ovoce? Kdo všechno z personálu Vaší kuchyně tam vlastně přihazuje?
S velkou pravděpodobností je i Vaše provozovna ohrožena značnou ztrátou kvalitních surovin, které končí v odpadkových koších kuchyně. Pokud Vašim lidem chybí znalosti nebo jsou prostě jen nedůslední při některých operacích, jako je krájení, vykosťování …, pak končí použitelné (a samozřejmě drahé) suroviny v odpadkovém koši.
Chytrý kuchař po přípravě velké gastro akce připraví z většího množství odřezků zeleniny na druhý den speciální zeleninovou polévku.
Hosté milují časově omezené speciality šéfkuchaře. Nebojte se ze zbytků vytvořit například fritta nebo omeletu. Nebo jiné, velmi chutné pochutiny k pivu či vínu.
Vařte „nové“ polévky, dle Vašeho unikátního receptu.
Zachraňte staré pečivo, přidejte olivový olej a rajčata – ala Itálie, je chutnější a jedinečný….
A teď z jiného soudku, trochu přitvrdíme. Zkuste na čas nahradit stávající odpadkové koše průhlednými plastovými nádobami (pro začátek doporučujeme tak na týden až dva). Každý zaměstnanec kuchyně dostane jen jednu a k tomu se svým jménem a instrukcí, aby veškerý odpad ze své práce dával jen do této bedny.
Na konci směny stačí obsah beden zkontrolovat. Pokud se v něm najdou použitelné suroviny nebo dokonce zapomenuté nádobí či příbory (skutečně se stává), je tu hned téma ke zlepšení. Možná postačí jen vysvětlení na místě, možná narazíte na větší problém, který bude vyžadovat důkladnější proškolení. Nebojte se i vyčíslit hodnotu použitelných a přesto vyhozených věcí.
Tyhle jednoduché triky Vám umožní získat plnou kontrolu nad tím, co opouští Vaši kuchyni a končí v odpadu.
Prostě jen vytáhněte Vaše peníze z odpadkového koše!
A jestli se Vám zdá tento příspěvek přitažený za vlasy, věřte, že se nejedná o žádnou novinku. Ti nejúspěšnější podnikatelé v pohostinství na celém světě to považují za standart při jejich efektivním hospodaření kuchyně a úspěšně ho používají pár let.
Na závěr se ještě hodí dodat, že kromě Vašeho vyššího profitu, přispějete k menšímu plýtvání potravinami a pomůžete skutečně dobré věci, více asi není co dodat.
Další díl seriálu GASTRO KAIZEN – DÍL 4. NEHÁZEJTE VAŠE PENÍZE DO ODPADKOVÉHO KOŠE se blíží k závěru. Tomuto zajímavému tématu se budeme v budoucnu určitě znovu věnovat.
Pro všechny, které toto téma více zaujalo, máme připraveno několik užitečných odkazů na recepty, jak využít zdánlivě nepoužitelné zbytky potravin v gastro provozech. Stačí nám napsat a my vám je zašleme.
Větší profit a méně plýtvání Vašimi prostředky, přeje tým 100PROgastro s.r.o.
Těšíme se příště!