Užitečný občasník 100PROgastro pro majitele a manažery gastro podniků.
“Témata budou různá, jmenovatel jediný – Vaše cesta k vyšší prosperitě.”
Přínos cross trainingu jako cesty k vyřešení nedostatku personálu vašeho gastro podniku
1. část
Vzhledem k dlouhodobě řešeným intervencím způsobených akutním nedostatkem personálu zařazujeme dnešní téma Gastro Kaizenu. Slyšeli jste už o pojmu cross training zaměstnanců? V gastro podnicích v zahraničí a zejména v hotelnictví je to již běžná věc. Zaměstnanci jsou postupně vysláni na proškolení do všech odděleních za účelem seznámení se s chodem celého hotelu. Benefity jsou vám již teď pravděpodobně zřejmé.
V každém provozu hotelu, resortu či gastro provozu jsou chvíle, kdy jsou zaměstnanci nemocní, na dovolené nebo dokonce opouštějí organizaci. Zkrátka, je jich akutní nedostatek. A tento nedostatek se navíc opakuje.
Když k tomu dojde, musíte se ujistit, že celý váš tým je připraven takovouto situaci zvládnout, aby to nikdo z hostů ideálně ani nepocítil.
Hlavně v hotelovém průmyslu začínají proto firmy vymazávat praxi „jednoho zaměstnance“, který vykonává jen jednu práci. Nabízí práci „attendanta“, aby v případě potřeby mohl takto specifikovaný zaměstnanec flexibilně zastávat i jiné pozice.
Křížový trénink (cross training) vám pomůže nabídnout bezproblémový servis i v náročných obdobích, zejména v poslední době, kdy na trhu práce prakticky nejsou dostupní zaměstnanci. Křížový trénink znamená, že zaměstnanci jsou vyškoleni a připraveni k tomu, aby vykonávali i jinou část práce v provozovně nebo stejnou práci v přidružené, sesterské provozovně vašeho řetězce.
Zavedením řízeného cross training systému zlepšíte své vedoucí schopnosti a rozšíříte pracovní kompetence vašeho personálu. Vytvoříte si kvalitní pracovní prostředí a vybudujete firemní kulturu, která u vás podpoří míru vyšší odpovědnosti a žádané týmovosti.
Určitě jste již zažili situaci, kdy se vám nečekaně zaplní celý den rezervacemi. Klasický scénář. Musíte reagovat rychle. Mohli byste zavolat brigádníka z agentury. Ten je sice nekvalitní a drahý :-(, ale zaplní ,,díru“. I když víme, že tohle není ideální cesta, nic jiného nám mnohdy nezbývá. Pokud…? Pokud nemáme protrénované lidi v cross training programu, kteří vám efektivně pokryjí oslabenou směnu.
V podnikání je křížový trénink praxí naplněnou školením zaměstnanců v plnění úkolů a povinností mimo jejich pravidelné role. Opakovaně a řízeně, s jasnou zpětnou vazbou dotyčného i jeho dočasných nadřízených.
Domluvte se i s vašimi přidruženými provozovnami na trénování všech zaměstnanců ve všech provozech a v případě potřeby si vzájemně vypomožte v opačném roli.
Externí pomoc ze sesterského podniku má prokazatelně pozitivní vliv na váš personál. Přináší neocenitelné zkušenosti z jiného druhu provozu a nabízí jiný pohled na práci.
S efektem pomoct a ulehčit práci stávajícímu personálu a snahou nalezení nové cesty ke spokojenosti zaměstnavatele a jeho zaměstnanců.
„Flexibilita“ se stala jedním z největších obchodních mozků 21. století. A z dobrého důvodu. Cross training jí nabízí!
Nic nejde samo a ani zde nehovoříme o živelném procesu. Vše je nutné mít podchyceno jasným SMARTer plánem, metodikou, odsouhlaseno managementem vlastního i přidruženého provozu. A ano, i souhlasem dotyčným zaměstnanců, včetně plánu komunikace cross training programu.
Doufáme, že vás obsah tohoto dílu zaujal, v příštím jej dokončíme na téma konkrétní přínosy pro podnik, zaměstnance a management.
GASTRO KAIZEN díl 20. Přínos cross trainingu jako cesty k vyřešení nedostatku personálu vašeho gastro podniku 1. část, je ve svém závěru a my se opět těšíme příště.
A kdyby cokoliv, neváhejte nás kdykoliv kontaktovat. Náš cíl je Váš vyšší profit!
Za tým 100PROgastro s.r.o.
Martina Abler
PS: Líbí se Vám naše „Tipy a zajímavosti“ pro Vaše lepší podnikání v gastronomii? V případě, že ano, stačí v patičce našeho webu „Odebírat tipy a zajímavosti“ zadat svůj e-mail a budou Vám pohodlně chodit přímo do Vaší e-mailové schránky.
Stejně tak můžete GastroKaizen odebírat přes náš facebookový profil https://www.facebook.com/100progastro/?ref=bookmarks, stačí dát stránce „To se mi líbí“.