Užitečný občasník 100PROgastro pro majitele a manažery gastro podniků. “Témata budou různá, jmenovatel jediný – Vaše cesta k vyšší prosperitě.”
Chcete snížit náklady? Snižujte efektivně zásoby.
V našem seriálu na téma úspor a zvýšení efektivity v gastru bychom vám rádi přinášeli jednoduché tipy a doporučení, které budete schopni snadno realizovat právě ve vašem provozu.
Pojďme se tedy podívat na první jednoduché pravidlo GASTRO KAIZENu – snižujte zásoby.
Z praxe je jasně prokázáno, že většina restaurací má ve zvyku držet více zásob, než fakticky potřebuje. Udělejte si vlastní jednoduchý audit zásob po jednotlivých položkách, a nastavte úroveň zásob co nepřesněji na množství spotřebované mezi jednotlivými závozy + samozřejmě určitá rezerva. To vše s ohledem na sezónní specifika.
Redukcí nadbytečných zásob docílíte velmi účinného psychologického efektu – vaši zaměstnanci budou skutečně méně plýtvat a tím efektivněji nakládat s vašimi drahými surovinami, není jich totiž na skladě přebytek.
Zároveň to povede k větší zodpovědnosti při plánování zásob a jejich sledování.
Věříme, že vám tyto krátké podněty pomůžou neustále pracovat na zvyšování zisku vašeho podniku.
U dalšího dílu se opět těšíme.
Tým 100PROgastro.